Wat u moet weten over de Mondhygiënist

Het is van groot belang om uw tandvlees goed te verzorgen. Het tandvlees is immers de basis van een gebit. Is er iets mis met uw tandvlees dan is de kans groot dat er ook iets mis is met uw gebit. Daarom raden wij het aan om regelmatig uw tandvlees te laten controleren bij de Mondhygiënist. Hij of zij is opgeleid om uw tandvlees gezond te houden. Hieronder vertellen we u wat meer over de behandeling door een Mondhygiënist.

Waarom verwijzing naar Mondhygiënist?


Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden.. Je kunt rechtstreeks, ook zonder doorverwijzing bij de mondhygiënist terecht als je hulp nodig hebt bij je mondverzorging en/of het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan je dan bijvoorbeeld advies geven over mondhygiënemaatregelen


Wat kunt u verwachten van de Mondhygiënist?


Als u door verwezen bent door uw Tandarts laat hij of zij de Mondhygiënist altijd vooraf weten waarvoor u komt. Natuurlijk legt hij of zij voor de behandeling nog wel uit wat er gaat gebeuren, zodat u precies weet waar u aan toe bent. In sommige gevallen krijgt u eerst een consultafspraak om voorlichting en instructie te krijgen voordat u daadwerkelijk behandeld word. Een Mondhygiënist mag onder andere de volgende behandelingen uitvoeren:


  • In kaart brengen van de conditie van het tandvlees
  • Geven van advies en voorlichting over onder andere het ontstaan van cariës en tandvleesaandoeningen en over voedingsgewoonten
  • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
  •  Aanbrengen van fluoride
  • Aanbrengen van sealant
  • Polijsten van vullingenReinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees 
  • Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts
  • Maken van gebitsafdrukken
  • Geven van een lokale verdoving (in opdracht van de tandarts)


Wat gaat de behandeling kosten?
Bent u 17 jaar of jonger? In dat geval worden de kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Tandzorgcentrum Rotterdam zorgt ervoor dat de rekening via een contract met de zorgverzekeraar of via een factoringsbedrijf ingediend wordt. Volwassenen vanaf 18 jaar moeten de rekening vaak zelf betalen, tenzij ze een uitgebreide verzekering hebben voor de tandarts. 


Wat is tandsteen?
Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van mineralen door bacteriën. Het uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden. De tandsteen kan ook op of onder de tandvleesrand gaan zitten waardoor het tandvlees ontstoken raakt.


Heeft u vragen over de behandelingen door de Mondhygiënist van Tandzorgcentrum Schieweg? Of wilt u meer weten over de verwijzing van uw tandarts? U kunt altijd bij ons contact voor meer informatie.

0
Feed