Bruxisme

Waarom coronastress een gevaar vormt voor tanden en kiezen

U hebt er misschien nog nooit van gehoord, van het woord bruxisme, maar dit is een aandoening waar op dit moment steeds meer mensen last van hebben, met allerlei nare gevolgen van dien.

Bruxisme is de wetenschappelijke naam voor wat in de volksmond tandenknarsen of kaakklemmen heet en is iets wat iedereen wel eens onbewust doet. Als we boos zijn, of als we ergens mee bezig zijn dat we niet leuk vinden, maar dat wel concentratie vereist bijvoorbeeld. Tandenknarsen of kaakklemmen gebeurt in tijden van stress soms ook ’s nachts, tijdens een slechte slaap, met als gevolg dat iemand ’s ochtends met hoofdpijn wakker wordt. Ben je regelmatig behept met bruxisme, dan kan dit leiden tot gebitsslijtage, kapotte tanden en kiezen en tot chronisch pijnlijke kauwspieren.


Geen uitlaatklep beschikbaar
Het is opvallend dat het afgelopen jaar zich relatief veel patiënten met klachten als gevolg van bruxisme bij de tandarts gemeld hebben. De vraag is in deze waarom dit zo is en men denkt dat coronastress hiervan een grote boosdoener is. Ieder mens heeft een uitlaadklep nodig om dagelijkse frustraties kwijt te raken. Met dichte sportscholen en een dichte horeca is dit een stuk lastiger en hoopt negatieve energie zich in het lichaam op. Kaakspieren blijken gevoelig voor opname van die negatieve energie en spannen zich vaker aan. Neem daarbij een vaak verkeerde werkhouding, met langdurig vooroverzitten door thuiswerken en de hals- en kaakspieren worden nog extra belast.

Een plastic bitje
Mocht gebitsslijtage door bruxisme optreden, dan is het verstandig bij de tandarts een plastic bitje te laten aanmeten. Hierdoor kan de slijtage zich niet verder ontwikkelen en wordt blijvende gebitsschade voorkomen. Echter met een bitje wordt de oorzaak van het knarsen en klemmen niet aangepakt. Hiervoor zullen de omstandigheden moeten veranderen. Negatieve energie moet omgezet kunnen worden in positieve en de werkhouding tijdens het thuiswerken zal een keer drastisch onder de loep genomen moeten worden. Heb je naast slijtage ook chronisch pijnlijke kaakspieren, dan kan een behandeling door een gespecialiseerd fysiotherapeut misschien uitkomst bieden.

0
Feed