Een implantaat

Als een gebit niet goed functioneert omdat er problemen met tanden en of kiezen zijn, is het plaatsen van een of meer implantaten waarop kronen, bruggen of zelfs een volledig kunstgebit kan worden geklikt, vaak een oplossing. Een implantaat is een kunstwortel die wordt geplaatst ter vervanging van de natuurlijke wortel van een tand of kies. Hiermee neemt het de functie van de oorspronkelijke wortel over, wat betekent dat de kaak en het bot in de goede vorm blijven en dat het botweefsel in tact blijft.

Titanium

Een implantaat is vrijwel altijd gemaakt van titanium. Dit is een materiaal dat door het lichaam niet als vreemd wordt gezien en dat dus niet afgestoten wordt. Het bot groeit, na plaatsing, tegen het implantaat aan, waardoor het stevig vast komt te zitten. Vanwege de verschillende lengtes en breedtes van tanden en kiezen, zijn implantaten ook in verschillende maten verkrijgbaar. Zo varieert de lengte bijvoorbeeld tussen de vijf en de zestien millimeter.

De voorwaarden voor het plaatsen

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, wil het plaatsen van een implantaat mogelijk zijn. Zo moet het kaakbot volledig uitgegroeid zijn – dit is meestal tussen de 18 en 23 jaar – en moet er voldoende gezond bot zijn om het schroefdeel van de implantaat volledig vast te kunnen zetten. Dit is nodig om de kauwkrachten te kunnen weerstaan. Ook mag het tandvlees niet ontstoken zijn; bacteriën die voor ontstekingen zorgen, kunnen ook een implantaat infecteren. Daarnaast kan het slikken van bepaalde medicijnen, zoals medicijnen tegen botontkalking of bloedverdunners, een probleem vormen. Vaak is het plaatsen dan niet mogelijk.
Een implantaat gaat tientallen jaren mee, als het gebit goed onderhouden wordt. Een implantaat heeft namelijk dezelfde verzorging nodig als de eigen tanden en kiezen. Ook is het belangrijk implantaten twee keer per jaar professioneel te laten reinigen door de mondhygiënist.

Een vergoeding van een implantaat

Of een implantaat deels vergoed wordt door de ziektekostenverzekering is afhankelijk van de soort verzekering die is afgesloten. Over het algemeen wordt een implantaat niet vergoed vanuit de basisverzekering, alhoewel hierop enkele uitzonderingen bestaan. Informeer dan ook altijd van tevoren bij de eigen ziektekostenverzekering zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

0
Feed